Friday, 4 December 2009

didikan sosial 1 ㅣ fleksibel





sebenarnya, aku tak nak beratkan minda kau orang dengan entry yang serius tapi sekali sekala apa salahnya kan.;D
telek gambar zebra itu betul-betul. do you ever think whether this creature is white over black stripes or black over white stripes? selama ini aku tak pernah pun terfikir soalan ini sebab aku dibesarkan di malaysia.

tapi di amerika pula, aku dengar mereka kata zebra adalah warna putih dengan belang hitam. di negara afrika pula, mereka kata zebra adalah warna hitam dengan belang putih. pelik bukan? satu benda yang sama boleh jadi tiga benda yang berbeza. faham tak kenapa? kita di malaysia tak pernah cakap zebra warna putih dengan hitam atau sebaliknya sebab dari dulu kita cakap zebra warna hitam dan putih. kan?

ok, aku bagi lagi satu contoh yang pernah guru bahasa korea aku bagi dulu. cuba lukis gambar nasi. tak nak lukis pun tak mengapa yer. ;D

aku yakin gambar yang kau orang semua lukis mesti gambar pinggan dengan nasi berbukit diatasnya kan. tapi orang negara korea pula lain. gambar yang keluar adalah mangkuk. bukan pinggan. pernah terfikir pasal benda ini?

its all about culture babe. yesh, seperti cara kau membesar, apa yang kau lihat, apa yang kau dengar, apa yang pernah kau alami, dengan siapa kau bermain; maksud aku rakan sebaya, dan yang paling penting adalah budaya yang dipegang dan cara bersosial dalam keluarga masing-masing.
contohnya, lisa dibesarkan dalam keluarga yang mewah. di rumahnya terdapat bar kecil. so, lisa akan membesar dengan pemahaman bahawa menogak arak adalah tidak salah. faham?

senang cakap you are what you eat.

apa yang ingin disampaikan, kita tak boleh sentiasa nak argue apa yang kita lihat, kita dengar, kita rasa adalah amat benar. ya, mungkin benar jika berada di kelompok kita, tapi mungkin boleh jadi salah di mata kelompok lain. cuba menjadi fleksibel.

culture dan sosial adalah benda yang kompleks. sedangkan kita nak faham kawan cina atau india kita pun susah kan. but, macam aku cakap tadi, be flexible. eh, aku engineer kenapa nak heboh pasal culture dengan sosial nih. grr. ;D

p/s; terima kasih kepada leslie brown sebab idea dia ini buat aku terfikir benda ini.




10 comments:

Yonna Lahh!! said...

aku suka entri ni!!
aku geram bile ade org sgt yakin dgn die punye pandangan.macam pandangan die sorg yg AMAT TEPAT BENAR.org lain salah -.-

WaNie a.k.a Miss Lampard said...

s e t u j u lah!
:DD

melur said...

cam ne kalo org yg dlu kite knl baik2 je..tbe2 skrg tgk sosial dye mak ai...

"die bukan ape yg die makan"..
(aku bangga ngn bahasa melayu..hahah)

ajidraai said...

yonna lah ; org mcm tu mintak sepak je ;D

wanie ; 100%

melur ; ahaha,tu culture shock tu. tp cuba pahami kedudukan die.sifat remaja kan suka mencuba,. tapi sapa weh?nty ym gtau ak eh :D

melur said...

ha...kalo om ym 2 buzz la aku ye..mst ko pon tkjut meihat perubahan beliau..hahhaha

ajidraai said...

melur ; bereh. berjalan lagi la program gosip kita .ahahah ;D

cokobong said...

ha ha ha

penguin bertelur ke beranak?

Nichkhun said...

Thanks sbb jd flower SY..
nie 1st time singgah jap sebb still bsy ngn spm..2ppr je lg..
Yr story sngt2 menarik dan buat sy terfikir juga...

ajidraai said...

nickhun; sama2.n good luck spm ;D

zayer said...

claps*

sepatutnye ni bidang aku nih ajid cuz aku amek sociology!

btw,it shows u care bout others and surroundings!

clap clap*